TimeCenter

Spa förr om åren

Här kan du söka bland populära spa i Göteborg Boka enkelt på endast 60 sekunder!
Göteborg

Spa förr om åren

Det finns en ort i dagens Belgien som heter just Spa och denna ort var en av Europas allra första kurorter. Spa ligger belägen i en dalgång vid Ardennerna och området är fullt av mineraler som gör under för människans hälsa. Människor har Vallfärdat till Spa sedan 1300-talet - särskilt de med smärtor i leder och dylikt eftersom dessa mineralbad fungerar som balsam för problem som artros och andra ledbesvär.

Att ordet Spa skulle vara en akronym för det latinska utrycket Salus per Aquam sägs vara efterkonstruktion - som i och för sig är väldigt träffande. Uttrycket betyder, ungefär, "Hälsa genom vatten".

Spa i Sverige

De första kurorterna i Sverige var Loka Brunn, Bergslagen och Medevi. Dessa platser var både festplatser för societeten och avancerade vårdinrättningar med sjukhus och läkare. Tiden för spridningen av spakulturen i Sverige var 1700-tal. Kända kurorter i utlandet inkluderar: Baden-Baden, Budapest och Bath som folk reste till för avkoppling, vård och behandling sedan 1500-talet.

När man diskuterar spa i modern tid så brukar man hänvisa till "de fyra hörnstenarna", nämligen rörelse, vila, näring och beröring. Någon form av aktivitet ska ingå, avkoppling, hälsosam kost och - såklart - behandlingar som massage eller reflexologi. Vattnet är den röda tråden och närvarande i de flesta moment.

Boka ett spabesök i Göteborg!


 Om TimeCenter  
© 2018 TimeCenter